Den gamle har med tiden uheldigvis fået dårlig hørelse

Den gamle har fået nedsat hørelse, og min mening er, at han formentlig desuden har tinnitus. Lidelsen tinnitus er en lydfornemmelse, som man kan have i ørene, trods der ikke kommer nogen lyd i ørerne fra omgivelserne. Min farmand skildrer det som, at det ringer i hans øre. Det har varet et stykke tid, og det bliver formentlig værre og værre. Det er yderst svært for mig, for han har altid været det menneske, der lagde sit øre til, såfremt jeg har haft brug for at sige noget. Da han ikke har sin gode hørelse mere, men nedsat hørelse, har vi ikke pladret ligeså meget sammen, det længes jeg efter.

Årsagen til, at den gamle har nedsat hørelse, er en skade forårsaget af støj, for han var håndværker i sine unge dage og gjorde ikke brug af høreværn. Det er i alt fald mit gæt. Der antages, at tinnitus grunder sig på destruerede sanseceller i det indre øre, sikkert også grundet en støjskade. Det minder mig for resten om, at jeg skal huske min bror, som er bassist, på, at han skal benytte et musikerhøreværn. Jeg har tænkt mig at tage min far til hans læge i morgen, der vil lave en hurtig undersøgelse af hans hørelse. Hans læge vil sikkert henvise ham til en høreklinik, som laver et nøje eftersyn af hans hørelse. Herefter vil der blive snakket om, om et høreapparat vil være løsningen på problemet.

Man kan finde flere uidentiske høreapparater, og hvert høreapparat bliver afpasset, så det kan passe til høreproblemet. Farmand skal formentlig have et høreapparat, der skal sidde bag øret. Høreapparaterne er lavet af to bestanddele; apparatet selv bag på ørerne og et småt lydrør, som leder lyden hen til en prop i ørets indhak og derefter ind til trommehinden. De pågældende høreapparater bruges til mennesker med slemme hørenedsættelser samt til dem, der har brug for justerbarhed af lyden. Man bestemmer selv, om man gerne vil behandles og tage imod høreapparatet gratis hos officielle høreklinikker, eller om man gerne vil have et bidrag til at købe høreapparatet ved en godkendt privat høreklinik/hos en forhandler, der samarbejder med høreklinikker. Min holdning er, at det er stort, at det kan fås gratis ved en høreklinik. Jeg har hørt, at høreklinikker sørger godt for deres patienter.

Som tidligere nævnt har den gamle haft et støjfyldt arbejde, og når alt tages i betragtning var det nødvendigt med høreværn, er han et eksempel på, da for meget støj netop kan give dig en høreskade. Jeg hørte på et tidspunkt, at sådan cirka 60 pct. af personer, der arbejder i støjfyldte omgivelser, ej bruger høreværn/musikerhøreværn. Min bror har et job i et rockband, og jeg tror virkelig, at han også vil blive den uheldige ejer af en høreskade, på betingelse af at han ikke snart begynder at bruge musikerhøreværn, mens han spiller.